Bibliotheek Grobbendonk

Verteltas


Wat is een verteltas?

Een verteltas is een katoenen tas met daarop de afbeelding van een prentenboek. In de tas zit het prentenboek van op de afbeelding en andere materialen om met het boekje aan de slag te gaan. De inhoud van de verteltassen brengt verhalen voor kinderen tot leven. Kinderen kunnen aan de slag met de verschillende materialen en daardoor op speelse wijze hun woordenschat, taalbegrip en taalgebruik verbeteren. Door de verteltassen wordt de leesbeleving van het kind gestimuleerd en geprikkeld. Kinderen maken kennis met boeken op een leuke, spannende manier. Dat stimuleert kinderen om meer te ‘lezen’ en ouders om meer voor te lezen.

Waarom voorlezen?

Voorlezen is vooral leuk om te doen. Kinderen genieten ervan om samen met mama, papa, oma, opa, … een verhaaltje te lezen. Met een kind op schoot een boekje lezen is genieten van een verhaal en van het samenzijn. Voorlezen is leuk op elk moment van de dag en niet alleen voor het slapen gaan. Voorlezen en het kijken naar prenten in prentenboeken is belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Maar voorlezen is niet alleen goed voor de taalontwikkeling. Het bevordert ook de concentratie en een kind leert om te luisteren.
Als een kind al zelf kan lezen, stop dan zeker niet met voorlezen. Ook oudere kinderen genieten van een verhaaltje. Soms is de tekst ook nog te moeilijk om zelf te lezen. Misschien kan je dan samen met het kind de tekst lezen.


Hoe gebruik je de verteltas?

Je kan het verhaaltje voorlezen of het kind zelf laten lezen. Daarna kan je met de verschillende materialen aan de slag gaan. In een verteltas zit altijd een prentenboek om voor te lezen. Daarnaast vind je o.a. een handpop, kleurplaten, een puzzel, memospel, lottospel, …  in de tassen.