Boek
Nederlands

Abeltje ; De A van Abeltje

Annie M.G. Schmidt (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Abeltje ; De A van Abeltje
×
Abeltje ; De A van Abeltje Abeltje ; De A van Abeltje
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De avonturen van Abeltje, de liftjongen. Vanaf ca. 9 jaar.
Bevat
Extra onderwerp
avontuur
Titel
Abeltje ; De A van Abeltje
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
376 p. : ill.
ISBN
9789045112510 (hardback)

Besprekingen

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Annie M.G. Schmidt bundelt Querido Schmidts eerste kinderboek Abeltje met zijn vervolg. Abeltje werd voor het eerst gepubliceerd in 1953, en het is verrassend om te zien hoe sprankelend fris het geheel nog steeds aandoet.
Abeltje is twaalf, wil niet verder naar school en wordt dan maar liftjongen in de gloednieuwe trots van zijn stadje, het blinkende warenhuis Knots. Tijdens de grote opening kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en drukt hij op het vreemde bovenste glazen knopje, dat 'nergens voor dient'. Meteen schiet de lift naar boven en vliegt door het dak, zo het luchtruim in, met Abeltje, zijn buurmeisje Laura, de dikke meneer Tromp en de burgerlijke zangjuf Klaterhoen als passagiers.
Abeltje ontdekt dat hij met de knopjes de lift nog steeds enigszins kan bedienen, en zo landt het viertal midden in Central Park in New York. Daar proberen ze wat geld te verdienen om eten (een vitrag…Lees verder
Heruitgave van twee verhalen die al bijna een halve eeuw oud zijn, over Abeltje, de liftjongen, die met lift en passagiers (buurmeisje Laura, meneer Tump en mevrouw Klaterhoen) door het dak van warenhuis Knots het luchtruim inschiet en zo een wereldreis maakt. In 'De A van Abeltje' komen de vier reizigers elkaar weer tegen. Ze beleven weer heel wat avonturen, waarbij de verdwijning van Laura centraal staat. In een woonwagen gaan ze naar haar op zoek. Hoewel de verhalen al oud zijn (1953, 1955), zijn ze vrijwel niet gedateerd; de meeste onderwerpen zijn nog verrassend actueel. De pentekeningen van Thé Tjong-King sluiten goed aan bij de avonturenverhalen vol dwaze en gekke situaties, die de fantasie van veel kinderen zal prikkelen. Ook uitstekend geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen. Een klassieker. Abeltje is in 1998 succesvol verfilmd. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Abeltje en De A van Abeltje

Abel gaat aan de slag in warenhuis Knots en al op de openingsdag gaat het mis: eigenwijze Abel drukt op het verboden groene knopje en de lift schiet plots door het dak de lucht in. Het liftjongetje neemt drie passagiers mee: Juffrouw Klaterhoen, Jozias Tump en het kleine meisje Laura. Juffrouw Klaterhoen is een dame van stand, die enkel naar het warenhuis kwam voor een nieuw koffiekannetje. Jozias Tump, vertegenwoordiger in mottenballen, kwam zijn waren verkopen aan de directeur van Knots. Laura vindt het stiekem allemaal niet erg, zo hoeft ze niet naar school. Op een bepaald moment stopt de lift met stijgen en blijven ze op dezelfde hoogte in de lucht hangen. Na een tijdje rondvliegen landen ze in New York, waar Abeltje voor een vermist jongetje aanzien wordt, dat eindelijk terugkeerde. Daarna gaan ze naar Zuid-Amerika, waar Tump president wordt en het echte vermiste jongetje bevrijdt. Tump valt vervolgens in ongenade en dus slaan ze weer op de vlucht met de lift. In het tweede bo…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties