Boek
Nederlands

December!

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
Jip en Janneke zingen sinterklaasliedjes, zetten hun schoen, versieren de kerstboom en kijken naar het vuurwerk op oudejaarsavond. Janneke breit een sjaal voor de Sint en Jip schrijft een sinterklaasgedicht, ze vinden hun eigen kerstboom in de tuin van de buurman, en ze krijgen cadeautjes.
Titel
December!
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
40 p. : ill.
ISBN
9789045112893 (hardback)

Besprekingen

Elf verhaaltjes over Jip en Janneke die zich in de laatste maand van het jaar afspelen zijn in het verhalenbundeltje December! bij elkaar gebracht. Op het menu staat vijf keer Sinterklaas, driemaal Kerstmis, tweemaal oudjaar en als afsluiter een belevenis in het nieuwe jaar. Alle verhalen werden al eerder uitgebracht.
Op de cover zit het kleuterduo knus op de canapé, omringd door een heleboel cadeautjes. Deze illustratie is, zoals bijna alle prenten, in kleur. Fiep Westendorp vormde voor het blad Bobo eind jaren zeventig de zwart-wit tekeningen om in kleurenillustraties, maar behield wel de silhouetjes van Jip en Janneke. De harde kaft en de stevige, ingebonden bladen maken dat deze uitgave heel wat leesbeurten kan verduren.
Hier en daar is de tekst aangepast aan hedendaagse normen. In de oorspronkelijke versie van ‘Oudjaar’ komt Jip om middernacht naar beneden geslopen en mag hij even deelnemen aan het familiegebeuren. Tante Truus zegt: ‘Kom maar gauw op mijn…Lees verder
Elf bekende verhaaltjes van Jip en Janneke die spelen in de feestmaand december. Vijf gaan er over Sinterklaas, drie over kerst, twee over de jaarwisseling en één speelt in het nieuwe jaar. Zo haakt Janneke een sjaaltje voor de Sint, trekken ze samen een lief klein kerstboompje bij de buurman uit de tuin en wordt Jip wakker van het vuurwerk. Ten slotte scheuren ze samen in het nieuwe jaar heel veel blaadjes van de dagkalender, omdat ze zo nieuwsgierig zijn naar het volgende blaadje. Alle verhaaltjes zijn eerder opgenomen geweest in de afzonderlijke delen van Jip en Janneke. Ze zijn voorzien van de karakteristieke illustraties van Fiep Westendorp. De meeste illustraties zijn in kleur. Op het omslag pakken Jip en Janneke sinterklaascadeautjes uit op de bank. Mede dankzij de aantrekkelijke vormgeving lenen de verhaaltjes zich nog steeds om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 3 jaar.

Jip en Janneke. December!

Jip en Janneke hoeven nauwelijks nog worden voorgesteld. Het kleuterduo behoort tot het collectieve geheugen van Nederland en Vlaanderen en hoewel Annie M.G. Schmidt hun belevenissen al in de jaren vijftig van de vorige eeuw neerpende, hebben ze nog niets van hun frisheid verloren. Nog steeds worden de avonturen van de kleuters opnieuw uitgegeven in verschillende vormen: verhalenbundels, kartonboekjes, ‘uitdeelboekjes’ in een box met cadeauboekjes … Jip en Janneke zijn, om het in modieuze terminologie te verwoorden, een ‘sterk merk’.
'Jip en Janneke. December!' is een themaboekje met elf verhaaltjes: vijf rond de komst van Sinterklaas en zes over Kerstmis. Ze verschenen eerder in de grote verzamelbundel 'Jip en Janneke' en in de vijf losse delen. Enkele verhalen werden eerder ook opgenomen in 'Sinterklaas komt' van 2005. Voor deze nieuwe uitgave werd de tekst op enkele plaatsen aangepast.
De kleurenillustraties werden door Fiep Westendorp gemaakt voor het kleuterblad Bobo …Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties