Boek
Nederlands

Een vijver vol inkt : de mooiste kindergedichten van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt (auteur), Sieb Posthuma (illustrator)
+1
Een vijver vol inkt : de mooiste kindergedichten van Annie M.G. Schmidt
×
Een vijver vol inkt : de mooiste kindergedichten van Annie M.G. Schmidt Een vijver vol inkt : de mooiste kindergedichten van Annie M.G. Schmidt

Een vijver vol inkt : de mooiste kindergedichten van Annie M.G. Schmidt

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Een nieuw geïllustreerde verzameling van Schmidts bekendste gedichten, zoals 'Sebastiaan', 'Ik ben lekker stout', 'Het fluitketeltje', 'Dikkertje Dap', 'Marietje was bang voor water en zeep…', 'De heks van Sier-kon-fleks', 'Hendrik Haan' en 'De lapjeskat'. Ook in het Engels uitgegeven onder de titel 'A pond full of ink'.
Titel
Een vijver vol inkt : de mooiste kindergedichten van Annie M.G. Schmidt
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Sieb Posthuma
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
[78] p. : ill.
ISBN
9789045112886 (hardback)

Besprekingen

Dikkertje Dap, de heks van Sier-kon-fleks, Isabella Caramella, de spin Sebastiaan en de wim-wam reus: wie kent ze niet? Al deze bekende figuren uit het oeuvre van een van Nederlands grootste kinderboekenschrijfsters en -dichters spelen elk op twee naast elkaar liggende pagina’s de hoofdrol. Een hoofdrol op rijm, in grote en kleine coupletten, met prachtig geformuleerde, taalrijke zinnen, met een altijd passend metrum (heerlijk om voor te lezen), met (kundig verstopte) wijze lessen (soms alleen voor de volwassenen) en veel, heel veel humor! Prachtige uitgave vol kindergedichten uit vervlogen tijden, die in deze tijd nog evenveel (opvoedings)waarde, humor en levenslessen bevatten. De gedichten hebben Sieb Posthuma, de bekende, vaak bekroonde illustrator, geïnspireerd tot het maken van paginavullende, prachtige prenten. Rake, zwarte lijnen, vrolijke, steeds verschillende kleurenschema’s, herkenbare gezichtuitdrukkingen bij mens en dier, een schat aan details en ook hier: veel, heel veel …Lees verder

Een vijver vol inkt

In 'Een vijver vol inkt' werden gedichten van Annie M.G. Schmidt uit 1978 gebundeld en voorzien van prachtige illustraties van Sieb Posthuma.
Overbekende gedichtjes als 'Ik ben lekker stout', 'Het fluitketeltje' en 'Dikkertje Dap' kregen in deze dichtbundel een zoveelste leven. De prenten zijn zo leuk en vol humor dat ze de gedichten van Schmidt soms zelfs verheffen naar een hoger niveau. We zijn natuurlijk gewend aan de tandem Schmidt – Westendorp, maar beiden leven niet meer en het zou jammer zijn als er daarom geen nieuwe impulsen meer gegeven werden aan hun werk. De gedichten van Schmidt blijven sterk staan en ook het werk van Posthuma werd er eerder aan geassocieerd, dus waarom ook niet in een geheel nieuwe dichtbundel?
De illustraties zijn allesbehalve gedateerd, de gedichten zullen dat trouwens nooit zijn.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties