Boek
Nederlands

Ik sta paf! : versjes van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt (auteur), Noëlle Smit (illustrator), Bart Oomen (regisseur)
+1
Ik sta paf! : versjes van Annie M.G. Schmidt
×
Ik sta paf! : versjes van Annie M.G. Schmidt Ik sta paf! : versjes van Annie M.G. Schmidt
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Veertien kinderliedjes: 'Ik ben lekker stout', 'Het beertje Pippeloentje', 'Stekelvarkentjes wiegelied', 'Sebastiaan', 'Tante en oom in Laren', 'De leeuw is los!', 'Dikkertje Dap', 'De heks van Sier-kon-fleks', 'De wim-wam reus', 'Het lelijke eendje', 'De geit van dokter Sanders', 'Pippeloentje gaat naar Engeland', 'Zomeravond' en 'M'n opa'.
Titel
Ik sta paf! : versjes van Annie M.G. Schmidt
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Noëlle Smit
Regisseur
Bart Oomen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
41 p. : ill. + cd
ISBN
9789045114385 (hardback)

Besprekingen

Dat Annie M.G. Schmidt een klassieker in de Nederlandse kinderliteratuur is, blijkt opnieuw uit deze uitgave. De klassieke status van haar kinderversjes wordt hier bevestigd door de muzikale uitvoering door Het Concertgebouw N.V. en door de nieuwe prenten, waarmee Noëlle Smit zich mag scharen bij de rij grote namen die eerder al werk van Schmidt illustreerden, van Wim Bijmoer over Fiep Westendorp tot Thé Tjong-Khing.
De illustraties vallen meteen op door de felle kleuren en grote vlakken met schaarse details. De benadering is vaak verrassend. Bij ‘Ik ben lekker stout’ staat een meisjeshoofd op zijn kop. De vlechtjes lijken te verwijzen naar Pippi Langkous. Het beertje Pippeloentje is geen kleine knuffel, maar eerder een jongvolwassen beer. Bij ‘De spin Sebastiaan’ zie je eerst het grote, blauwe gordijn, waartegen de kleine spin afsteekt. ‘Dikkertje Dap’ is verdeeld over twee dubbele pagina’s. Op de eerste valt de uitsnede op: de bovenkant van de giraf krijg je niet te zien, wat …Lees verder
In dit mooi uitgegeven boek maakt een nieuwe generatie kinderen kennis met de onovertroffen kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt. De teksten van de liedjes gaan vergezeld van prachtige prenten (groot en klein) in kleur van Noëlle Smit en een cd waarop de liedjes zowel gezongen (door Cora Burggraaf) als instrumentaal (om zelf mee te zingen) staan. De zang is met regelmaat erg hoog en doet daardoor soms wat kil aan, de cabaretachtig gezongen lagere stukken zijn warm en prachtig. De gekozen liedjes staan centraal in een educatieproject van Het Concertgebouw en in een aantal familieconcerten bij de viering van het honderdvijfentwintigjarig jubileum van het Concertgebouw (2013)*. In de liedjes zijn de bekende Annie-personages terug te vinden, o.a. beertje Pippeloentje, de spin Sebastiaan, Dikkertje Dap, de Wim-Wam reus en M’n opa. In tekst en prenten zitten dezelfde kleurrijkheid, humor en oog voor details. Achter in het boek korte informatie over het jubileum en over de muzikanten die een…Lees verder

Ik sta paf!

De versjesbundel ‘Ik sta paf!’ verzamelt de allerpopulairste versjes van Annie M.G. Schmidt. Dikkertje Dap, m’n opa, Sebastiaan en het beertje Pippeloentje: alle oude bekenden passeren de revue. Ook al valt er niet te discussiëren over de kwaliteit van deze magistrale klassiekers, spijtig genoeg onthult deze bundel geen minder bekend materiaal van Schmidt.
De illustraties van Noëlle Smit daarentegen zijn wel verfrissend en erg passend bij de speelse en ondeugende  versjes. 'Ik sta paf' heeft een kleurrijke en aangename lay-out en is daardoor ook een mooi kijkboekje geworden.
Als extraatje bevat deze bundel ook een meezing-cd'tje. Helaas is dit nu precies niet wat ik ervan verwacht had … De liedjes, ingezongen door Cora Burggraaf, klinken erg 'Hollands' en zijn moeilijk verstaanbaar voor Vlaamse kinderen. Haar opera-achtige interpretatie van de liedjes is minder geschikt voor kleine kinderen en past niet echt bij de vrolijke lichtheid van de versjes van Annie M.G. Schmidt.Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties