Boek
Nederlands

Jip en Janneke spelen buiten

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Jip en Janneke spelen buiten
×
Jip en Janneke spelen buiten Jip en Janneke spelen buiten
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Jip en Janneke maken een huisje in een grote rioolbuis, ze spelen cowboytje en gaan samen touwtjespringen. Verzameling verhalen waarin het tweetal zich buiten vermaakt.
Onderwerp
Spelen
Titel
Jip en Janneke spelen buiten
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
41 p. : ill.
ISBN
9789045114866 (hardback)

Besprekingen

Bundeltje met twaalf thematische verhaaltjes over het bekende tweetal, die eerder verschenen in de verzamelbundel 'Jip en Janneke' en in de vijf losse delen. Qua uiterlijk past het in de reeks van vier bundeltjes met verhalen rond de seizoenen ('Lente met Jip en Janneke', enz.). Ook al zijn de verhalen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, Jip en Janneke speelden al net zo als de kinderen van nu: een huisje maken in een grote buis, cowboytje spelen, glijen en wippen, touwtjespringen. Ook de karakteristieke illustraties, hier in kleur, zijn tijdloos en blijven aanspreken. Ze zijn van wisselend formaat en beslaan eenmaal een dubbele pagina. De uitgave is mooi verzorgd op glanzend papier. Op het witte omslag een gekleurde illustratie uit het binnenwerk met Jip en Janneke in actie. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.

Jip en Janneke spelen buiten

Een boekje dat twaalf verhalen over het gekende duo Jip en Janneke bundelt. Het zijn geen nieuwe verhalen, maar ze zijn afkomstig uit de grote verzamelbundel, evenals de illustraties. Men kan dus geen grote verrassingen verwachten. Elk verhaal is kort en voorzien van een grote tekening wat interessant is voor jonge toehoorders. Het formaat van het boek is afgestemd op kinderhanden. Elk verhaal is vol actie, telkens weer beleven Jip en Janneke leuke avonturen die tot de verbeelding spreken. De tekeningen zijn mooi in hun eenvoud en sluiten zeer goed aan bij de verhalen. De verhalen van Annie M.G. Schmidt zijn tijdloos en blijven na al die jaren boeien. Hier en daar worden er toch woorden gebruikt die nu niet meer voorkomen, bijvoorbeeld 'wouwen' in plaats van 'wilden'.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties