Boek
Nederlands

Jip en Janneke spelen samen

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Twaalf verhalen waarin Jip en Janneke allerlei spelletjes doen. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Spelen ; kleuters
Titel
Jip en Janneke spelen samen / Annie M.G. Schmidt ; met tek. van Fiep Westendorp
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-451-0036-3

Besprekingen

Dit prentenboek bevat twaalf verhalen waarin Jip en Janneke samen spelen, ze springen touwtje, spelen blindemannetje, doen de poppenwas, maken een toneeltje van Sneeuwwitje, spuiten hun oom nat of gaan op een warme zomerdag in hun blootje samen in een teil. De verhaaltjes zijn niet spectaculair, maar ze blijven fris klinken, vooral door de levendige dialogen en de vanzelfsprekende typeringen. Opvallend is dat er herhaaldelijk ruzie van komt, al grijpt moeder dan meestal in. De kleurenillustraties van Fiep Westendorp over de dubbele pagina's zijn schitterend. De zwarte silhouetjes van Jip en Janneke, de poes en de hond vormen een prettig contrast met de bonte decorstukken tegen de witte achtergrond. [Jan Van Coillie]
Jip en Janneke willen touwtje springen. Janneke kan het heel goed, maar als Jip het wil proberen, valt hij. Hij geeft Janneke de schuld, ze krijgen ruzie maar komen er gelukkig uit. Startverhaal in deze bundel met 12 korte verhalen, geselecteerd uit verschillende bundels, waarin spelen centraal staat: blindemannetje, waterpistool, poppenwas, steppen etc. Iedereen kent deze heerlijke, eenvoudige maar o zo herkenbare verhaaltjes die steeds twee naast elkaar liggende bladzijden in beslag nemen. Eronder prachtige kleurenillustraties van Fiep Westendorp, die oorspronkelijk zijn verschenen in het kleuterblad Bobo in de periode 1977-1980. Een boek dat niet verder aangeprezen hoeft te worden, dat velen al bekoord heeft en dat nieuwe luisteraars en lezers weer zal bekoren. Prachtig verzorgde uitgave in prentenboekformaat. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties