Luisterboek
Nederlands
Annie, wat heb je toch met katten? vroeg de schrijfster zichzelf in een van haar boeken. Véél heeft Annie met katten. Ze vond ze leuk, slim, grappig, eigenwijs en schreef met liefde over ze. Niet alleen in haar kinderboeken, ook in de hier gebundelde columns, gedichten, liedjes en niet eerder gebundelde teksten. De kat van ome Willem, poes Minetje, de ribbel- en de lapjeskat: ze zijn allemaal even
Onderwerp
Katten, Dieren
Titel
Poes, poes, poes
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Verteller
Jenny Arean 1942-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2009
2 cd's
Speelduur
ca. 1 uur en 15 min.
ISBN
9789047605898

Besprekingen

De kat was het lievelingsdier van Anie M.G. Schmidt. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat katten en poezen regelmatig in het oeuvre van deze schrijfster voorkomen. In december 2008 verscheen een kleine bloemlezing van haar teksten over en met katten*. Het gaat om zes stukken proza, waarbij een fragment uit het bekende boek 'Minoes', en 23 gedichten en liedteksten. De meeste teksten zijn afkomstig uit de jaren '50. Jenny Arean (twee keer winnares van de Annie M.G. Schmidt prijs) is uitstekend op haar plaats in dit oeuvre. Zij leest de teksten niet voor, maar zij draagt ze voor. Dat is heel passend voor de meeste van de prozateksten en zeker voor de gedichten. Twee liedteksten, waarbij het bekende 'De kat van Ome Willem', worden zelfs (op sobere wijze) gezongen. Heel duidelijk allemaal. Er zijn twee cd's: op nr. 1 staan de prozateksten en op nr. 2 de gedichten. Zeker voor ouderen heel bekende teksten die duidelijk worden voorgedragen. Voor een vrij groot publiek geschikt.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia