Boek
Nederlands

Schuim

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
Floddertje is een slordig meisje. Ze moet heel vaak gewassen worden. Korte dwaze verhalen met grappige tekeningen in zachte kleuren. Vanaf ca. 8 jaar; voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Schuim / Annie M.G. Schmidt ; ill. Fiep Westendorp
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-451-0184-X

Besprekingen

Een verhaaltje over het zich voortdurend vuil makende meisje Floddertje en haar onafscheidelijke hondje Smeerkees. Oorspronkelijk is dit avontuurtje gepubliceerd als reclame-uitgave. Humor voert de boventoon, en water en wasmiddel lossen het (grote-mensen) probleem wel weer op. Het taalgebruik is wel wat uit de tijd: "In een oogwenk was het portaal vol schuim". Veel zinnen beginnen met En, Toen of Maar. De humoristische stijl maakt veel goed. De grappige, gekleurde tekeningen zijn verweven met de tekst, soms aanvullend in een eigen stijl met stereotype figuren. Voor 4 tot 8-jarigen om voor te lezen en zelf te laten lezen. Alle zes verhalen over Floddertje verschenen eerder in een bundel*.

Floddertje. Schuim

Wanneer Floddertjes moeder even boodschappen gaat doen, drukt ze haar immer vuile dochtertje op het hart schoon te blijven. Het gebeurt niet met opzet maar in minder dan geen tijd zitten zowel Floddertje als haar hondje Smeerkees onder de viezigheid. In een poging zichzelf, haar hondje en ook het vuile ontbijtlaken weer proper te krijgen besluit Floddertje met al haar kleertjes in bad te gaan. Grote hoeveelheden wasmiddel en een lopende kraan zorgen voor een onoverzichtelijke schuimvloed, die Floddertje mee naar buiten voert en uiteindelijk alles en iedereen schoonspoelt. ‘Schuim’ maakt deel uit van het inmiddels klassieke ‘Floddertje’ van Annie M.G. Schmidt. Na meer dan 30 jaar laat dit hilarische, fantasierijke verhaaltje, ondersteund door sprekende veelkleurige tekeningen van Fiep Westendorp, zich nog steeds uitstekend voorlezen. Dit kleine dunne boekje is mede dankzij de lage prijs een schattig hebbeding of een prettig cadeautje voor wie net aan zelfstandig lezen toe is.


Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties