Boek
Nederlands

Winter met Jip en Janneke

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Winter met Jip en Janneke
×
Winter met Jip en Janneke Winter met Jip en Janneke
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Het is winter. Het egeltje begint aan zijn winterslaap, de sloot is bevroren en in de tuin groeien sneeuwklokjes. Jip en Janneke vieren Sinterklaas, maken een sneeuwman, versturen nieuwjaarskaarten, eten erwtensoep en voeren mussen.
Onderwerp
Winter
Titel
Winter met Jip en Janneke
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
41 p. : ill.
ISBN
9789045113999 (hardback)

Besprekingen

Winter met Jip en Janneke, dat zijn twaalf warme verhaaltjes over misschien wel de bekendste vriendjes uit de Nederlandstalige jeugdliteratuur, gebundeld in een handig meeneemformaat. ‘Het vriest’, ‘De sneeuwman met een bezem’ en ‘Wanten’ zijn maar enkele verhalen die in deze winterse verzameling zijn opgenomen. Naast deze verhalen met een duidelijke band met het seizoen, is er ook plaats voor andere klassiekers, zoals ‘Grote hond Hector’, waar de vermelding van de winter ondergeschikt is. De grote afwezige in deze collectie is Sinterklaas, maar verhaaltjes over hem kan je vinden in Sinterklaas komt en zijn hoogstwaarschijnlijk om die reden niet opgenomen in deze ‘Jip en Janneke’-winterspecial.
De eerste verhalen over de twee vrienden werden in 1953 voor het eerst gepubliceerd. Zestig jaar later blijven Jip en Janneke nog steeds populair. Wat is het magische ingrediënt dat de verhalen over het duo zo bijzonder maakt?
Vooreerst is er de herkenbaarheid. Hoewel de…Lees verder
Twaalf verhaaltjes over het overbekende kleuterduo Jip en Janneke, die de winter heel goed doorkomen met alles wat er dan te beleven valt. Ze verbazen zich over een egeltje dat maar blijft slapen, bekijken het ijs in de sloot, vieren pakjesavond, spelen op zolder, eten erwtensoep, versturen nieuwjaarskaarten en ontdekken ten slotte dat sneeuwklokjes niet beieren, maar de lente inluiden. De verhaaltjes verschenen vanaf 1953 tot in de jaren zeventig, maar geven redelijk universele kleuterbelevenissen weer. De zwart-witillustraties stammen uit de jaren vijftig, de vele – soms paginagrote – gekleurde illustraties werden in de jaren zeventig voor het kleutertijdschrift Bobo gemaakt. Aansprekende gekleurde omslagillustratie en stevig glad papier. In dezelfde opzet verschenen ook boekjes over de lente, de zomer en de herfst. Nostalgische voorleesstof voor (groot)ouders en opvoeders en hun (klein)kinderen vanaf ca. 3 jaar.

Winter met Jip en Janneke

In dit deeltje heeft Annie M.G. Schmidt het over de belevenissen van Jip en Janneke in de winter. De verhalen komen uit de grote verhalenbundel Jip en Janneke. Het zijn leuke verhalen die ons zeer bekend in de oren klinken. Over het egeltje dat zijn winterslaap doet en het steentjes gooien op de bevroren sloot. Over de meeuwen die de kinderen wegjagen omdat ze het voedsel voor de kleine vogels opeten. Jip en Janneke vinden het spijtig dat hun mooie sneeuwman zo vlug gesmolten is. Leuk om ze nog eens samen in dit boekje aan te treffen. De prachtige kleurenillustraties van Fiep Westendorp komen uit het kleuterblad Bobo. Voorlezen van deze ongecompliceerde verhaaltjes kan voor kleuters vanaf drie jaar en zelf lezen vanaf zeven jaar.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties