Boek
Nederlands

Wiplala weer

Annie M.G. Schmidt (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Wiplala weer
×
Wiplala weer Wiplala weer
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Twee kinderen en hun vader raken verzeild in malle en spannende situaties als zij in hele kleine mensjes worden veranderd door een piepklein wondermanneke, dat soms wel en soms niet kan "tinkelen". Voorlezen vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kabouters, Magie
Titel
Wiplala weer
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Editie
26
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
103 p.
ISBN
9789045107691 (hardback)

Besprekingen

De familie Blom verkeert in geldnood, daarom gaat vader als secretaris in een soepfabriek werken. Dan komt Wiplala, een kabouter die probeert te 'tinkelen' (toveren), weer te voorschijn. Hij tinkelt de doktersassistente juffrouw Twiddel tot lijster, meneer Peters, de directeur van de soepfabriek, tot hond en de tomaten van de soepfabriek tot pruimen. Zo komt een succesvolle productie van pruimensoep op gang. Meneer Peters (als hond!) loopt weg en komt via zijn vrouw ten slotte bij meneer Parelhoen terecht. Er volgen komische verwikkelingen (o.a. een nachtelijke inbraak in het huis van de Parelhoens). Deze herdruk blijkt nog niets van zijn charme te hebben verloren: het taalgebruik is levendig, de vertelling op vele plaatsen humoristisch en het verhaal (enigszins moeizaam op gang komend) hecht geconstrueerd en geestig. De kleurenillustraties treffen de sfeer van het verhaal goed. Met cd waarop alle liedjes staan uit de gelijknamige musical*. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties