Boek
Nederlands

Zomer met Jip en Janneke

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Zomer met Jip en Janneke
×
Zomer met Jip en Janneke Zomer met Jip en Janneke
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Jip en Janneke genieten van zomerse lekkernijen als ijsjes, aardbeien, kersen en meloen. Ze spelen met een tuinslang en in een teil. Ze gaan picknicken, kamperen en naar het strand. Wanneer het onweert, moeten ze zich binnen vermaken.
Onderwerp
Zomer
Titel
Zomer met Jip en Janneke
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
40 p. : ill.
ISBN
9789045113173 (hardback)

Besprekingen

Handzame bundel verhalen van de hand van een schrijfster en illustratrice die – ook in onze tijd – nauwelijks nog introductie behoeven. In dit voorlees- en vertelboek zijn twaalf Jip en Jannekeverhalen gebundeld rond het thema zomer. De beroemde buurkinderen beleven elk moment van de dag als een groot feest. Allerlei belevenissen passeren de revue waarin ijsjes eten, buiten spelen, lentegroen, zomerse taferelen, de zee en het strand, logeren, picknicken in een wei vol koeien, aardbeien eten en spelen met de tuinslang op vrolijke wijze centraal staan. De verhalen, die vanaf 1953 ontstonden en doorliepen tot midden jaren zeventig, werden oorspronkelijk wekelijks gepubliceerd in Het Parool. Ze zijn in allerlei configuraties vele malen opnieuw uitgegeven. Het knappe en frisse van de verhalen is dat ze nog steeds enorm aanspreken. Er is veel nostalgisch en authentieks overgebleven – wat opvalt is dat de levendige dialogen, de speelse taal en de voor ieder kind herkenbare thematiek ook nu n…Lees verder

Zomer met Jip en Janneke

Jip en Janneke houden van de zomer. Ze kunnen ijsjes eten tot ze buikpijn krijgen. Het wordt heel warm en dan mogen ze met de tuinslang spelen en in de tent slapen. Ze weten ook dat ze niet te lang in de zon mogen liggen want dan verbrandt hun huid. In de zomer kan het ook onweren. De donder maakt een eng geluid, maar wanneer ze kleien proberen ze de donder te vergeten. Muggen horen er ook bij, maar vooral kersen plukken en dat is de max.
'Zomer' is één van de vijf losse deeltjes die seizoensgewijs verhalen en zwart-witillustraties uit de grote verzamelbundel 'Jip en Janneke' bundelen. Er staan ook schitterende kleurenillustraties in, die Fiep Westendorp maakte eind jaren zeventig voor het kleuterblad Bobo. Om heerlijk voor te lezen in de tuin of op het strand.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties