Boek
Nederlands

Botsing met Zwarte Piet

Carry Slee (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Botsing met Zwarte Piet
×
Botsing met Zwarte Piet Botsing met Zwarte Piet
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Tatuu-tatuu... Nog heel even en dan is hij al bij de hoek. Daar is de school. Timo rent de hoek om en... boem! Au! Hij botst tegen iemand op. Wat heeft die een mooie broek aan! Timo kijkt omhoog en wat ziet hij? Het gezicht van Zwarte Piet! Is hij tegen Zwarte Piet gebotst...? Hij kan het bijna niet geloven. Timo weet niks te zeggen, zo spannend vindt hij het.
Titel
Botsing met Zwarte Piet
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: CRS, 2007
35 p. : ill.
ISBN
9789049922689

Besprekingen

Op weg naar school botst Timo tegen Zwarte Piet, hij schrikt zo hevig dat hij in zijn broek doet... Anouk is een nieuw meisje in Timo's klas, dat voortdurend de show steelt en Timo op alle mogelijke manieren uitsluit. Zo maakt ze hem niet alleen belachelijk omwille van zijn natte broek, maar Timo krijgt ook overal de schuld van, hij mag niet meewerken aan de tekening voor de Sint enz.

Anouk gaat zelfs zo ver dat ze appelsap op het stoeltje van Timo giet, zodat hij wéér een natte broek zou hebben. Als juf Margot erachter komt, is ze heel erg boos. De volgende dag komt Sint op bezoek en hij geeft Anouk dezelfde behandeling als degene die ze aan hun eigen Jokpiet hebben gegeven: ondersteboven vasthouden aan de enkels en schudden tot alle leugens eruit vallen. Omdat ieder kind al eens jokt, wil de hele klas best wel eens ondersteboven geschud worden. Alles wordt bijgelegd en Anouk belooft zich nooit meer zo slecht te gedragen.

Botsing met Zwarte Piet is een leuk Sint…Lees verder
Kleuter Timo plast nog wel eens in zijn broek als hij schrikt of bang is. Anouk, het nieuwe meisje in de klas, pest hem daarmee en weet in een handomdraai de klasgenootjes zo te intimideren, dat ook zij niet meer met 'stinkpiespot' Timo durven te spelen. Anouk gaat erg ver in haar pesterijen, maar gelukkig hebben Timo's moeder en de juf haar snel door. Dit alles speelt rond de verjaardag van Sinterklaas, wat in de klas ook voor de nodige beroering zorgt. De gebeurtenissen zijn herkenbaar en met gevoel voor de doelgroep uitgewerkt. De spetterende illustraties in kleur geven het verhaal iets extra's. Oblong formaat met tweekolommendruk op gekleurde pagina's; de tekst is vormgegeven rondom de illustraties. Een fijn sinterklaasverhaal in de vorm van een prentvertelling, voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Enkele boeken voor kinderen schreef zij onder het pseudoniem Sofie Mileau. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat h…Lees verder op Wikipedia

Suggesties