Boek
Nederlands

Voor Europa! : een manifest

Daniel Cohn-Bendit (auteur), Guy Verhofstadt (auteur)
Of we gaan helemaal voor Europese eenwording, of helemaal niet. De auteurs pleiten voor een federaal systeem à la de VS, met een regering, parlement, defensiesysteem en paspoort. Ze achten de EU essentieel voor zaken als armoedebestrijding en sociale rechten. Met een interview met beide auteurs.
Titel
Voor Europa! : een manifest
Auteur
Daniel Cohn-Bendit Guy Verhofstadt
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
155 p.
ISBN
9789085424185 (paperback)

Besprekingen

De Frans-Duitse politicus Daniel Cohn-Bendit (legendarisch studentenleider in mei ’68 en nu covoorzitter van de Europese Groene Partij) en onze ex-premier Guy Verhofstadt (voorzitter van de Europese liberalen en democraten) publiceren samen een boek dat uit twee delen bestaat: een gedreven politiek pamflet van ongeveer zeventig bladzijden ten gunste van een sterk en eengemaakt Europa en een driegesprek van ongeveer tachtig bladzijden waarbij ook Jean Quatremer, Europaspecialist van de krant Libération, wordt betrokken. Verhofstadt en Cohn-Bendit hebben zich sinds het uitbreken van de eurocrisis doodgeërgerd aan de zwakke, trage, gemakzuchtige en kortzichtige reactie van de Europese leiders op de economische en financiële crisis, waarbij elk urgentiebesef ontbrak. ‘Bijna drie jaar na het uitbreken van de eurocrisis in december 2009 in Athene staan we nog nergens.’ 
De auteurs stellen vast dat bij de invoering van de euro op 1 januari 2002 een constructiefout werd gemaakt. Z…Lees verder
De auteurs, Belgisch (liberaal, voormalig premier) en Frans-Duits (groen) lid van het Europees parlement, pleiten voor een sterker en federaal Europa als oplossingsweg voor de financieel-economische en ecologische crisis in Europa. De ingenomen stelling is op zichzelf zeer plausibel, maar wordt gebracht in schrille, dramatische formuleringen ('De ondergang is nabij') zonder een rustige, overtuigende opbouw en zonder aandacht voor mogelijke andere oplossingsrichtingen. Geen uiteenzetting over bijvoorbeeld de aard en de vormen van federalisme. Alle kruit wordt snel verschoten en de helft van het boek bestaat uit een interview met beide heren, waarin voornamelijk de stellingname wordt herhaald. Toch een belangrijk pamflet in de lopende discussie over Europa, redelijk goed leesbaar en voor een breed publiek interessant.

Over Daniel Cohn-Bendit

Daniel Marc Cohn-Bendit (Montauban, 4 april 1945) is een Frans-Duitse publicist en politicus van Joodse komaf. Tot 2014 was hij co-fractievoorzitter van de fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie in het Europees Parlement, samen met Rebecca Harms.

Levensloop

Cohn-Bendit werd geboren als kind van Joodse ouders die nazi-Duitsland in 1933 waren ontvlucht. Hij groeide aanvankelijk op in Frankrijk, maar bracht zijn middelbareschooltijd in Duitsland door. Zijn ouders hadden zijn geboorte niet officieel aangegeven, omdat ze van plan waren spoedig naar de Verenigde Staten te vertrekken. Dit plan ging echter niet door en Daniel bleef stateloos. Toen hij 18 jaar geworden was, kreeg hij zowel het Duitse als het Franse staatsburgerschap aangeboden, maar het Franse wees hij af, om de dienstplicht te ontlopen.

Parijs

In 1965 vertrok hij naar Frankrijk om aan de universiteit van Nanterre sociolog…Lees verder op Wikipedia