Boek
Nederlands

Werken met mindfulness : houdingen

Edel Maex (auteur)
+1
Werken met mindfulness : houdingen
×
Werken met mindfulness : houdingen Werken met mindfulness : houdingen

Werken met mindfulness : houdingen

Beschreven wordt hoe men via de meditatietechniek mindfulness kan leren omgaan met negatieve emoties.
Titel
Werken met mindfulness : houdingen
Auteur
Edel Maex
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
39 p. : ill. + cd
ISBN
9789020976793 (hardback)

Besprekingen

Houdingen is het vierde deeltje in de reeks 'Werken met mindfulness'. De andere delen (Basisoefeningen, Beelden en Emoties) werden op dezelfde manier vormgegeven.

Het boekje telt slechts vijftien bladzijden met een aantal lijnen tekst. De andere twintig pagina's bevatten tekeningen, slogans, reclame (vijf bladzijden), verwijzingen en twee pagina's waarop je zelf notities kan maken.

Edel Maex nodigt ons uit om de boeddhistisch geïnspireerde 'middenweg' speels te betreden. 'Perfectie' moeten we zien als 'een vanzelfsprekend uitgangspunt', maar dan volgt het advies om 'volop te experimenteren'. Het boekje besluit met een oefening over ontroering van Frank De Waele Sensei, zenleraar, die tevens Houdingen illustreerde.

Hoewel het boekje nauwelijks tekst bevat, is de inhoud niet glashelder. Een zinnetje als 'Oefeningen als "de berg" en "de bloem" doen we daarom bij voorkeur in een zittende houding' heeft weinig zin voor lezers die nog…Lees verder
'Mindfulness' is een meditatietechniek waarmee je leert om aandacht te hebben voor het hier en nu, om zo negatieve gevoelens aan te pakken. In deze kleine, vierkante hardcover bundelt de Vlaamse psychiater enkele meditatieoefeningen die vertrekken vanuit lichaamshoudingen. De uitgave maakt deel uit van de reeks 'Werken met mindfulness', waarin in 2008 ook al 'Basisoefeningen', 'Beelden' en 'Emoties'* verschenen. Eerst geeft de auteur uitleg over de achtergrond en bedoeling van de oefeningen, om vervolgens te schetsen hoe je ze moet uitvoeren. Deze korte teksten worden ondersteund met minimalistische tekeningen van een zenleraar. Achteraan volgen verwijzingen naar de andere boeken van de auteur, en zijn er twee pagina’s voor notities. Op een cd begeleidt Maex drie oefeningen met een rustige, zachte stem. Bij het uitvoeren word je steeds weer uitgenodigd om te achterhalen wat een bepaalde houding met je waarneming doet. De oefeningen zijn doordacht en beantwoorden aan de beschrijving in…Lees verder