Boek
Nederlands

1913 : het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw

Florian Illies (auteur), Jan Bert Kanon (vertaler)
+1
1913 : het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw
×
1913 : het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw 1913 : het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw

1913 : het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw

Overzicht van de gebeurtenissen op het gebied van kunst en cultuur in 1913: aan bod komen o.m. Proust, Malevitsj, Stravinsky, Kafka, Joyce, Musil en de schilderijen van Adolf Hitler.
Onderwerp
Europa ; 1910-1920
Titel
1913 : het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw
Auteur
Florian Illies
Vertaler
Jan Bert Kanon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
1913, Der Sommer des Jahrhunderts
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
319 p. : ill.
ISBN
9789045023236 (paperback)

Besprekingen

Florian Illies’ boek over de Europese cultuur in het magische jaar 1913, net voor de twintigste eeuw finaal naar de donder ging in de tragedie van de Eerste Wereldoorlog, was een groot succes in Duitsland en een vertaling werd dan ook begrijpelijkerwijze met argusogen tegemoet gezien. Het succes van het boek is ook niet onbegrijpelijk, want de auteur brengt in twaalf hoofdstukken (één voor elke maand van het jaar) een prisma van perspectieven op de modernistische kunst en cultuur, dat met een rotvaart door de kalender scheert. Het boek leest als een roman, staat bol van de fascinerende anekdotes (wist u dat de drug ecstasy in 1913 voor het eerst werd ontwikkeld en daarna decennialang van het toneel verdween?) en laat ons meekijken in de private keuken en winkel van vooraanstaande kunstenaars als Thomas Mann, Kafka, Klimt, Kokoschka en talloze anderen, niet het minst Adolf Hitler. Hierdoor is het echter makkelijk om te overzien dat het boek in vele opzichten toch ook een manipulatie i…Lees verder
Een reis terug in de tijd, naar het jaar 1913 ('Het laatste gouden jaar van de 20e eeuw'). Aan de hand van vele grootheden uit de Europese kunst en cultuur en gebeurtenissen, gedachten, citaten, brieven en anekdotes ontwerpt de Duitse schrijver, journalist, en kunsthistoricus (1971) een vooral kunsthistorisch panorama van 1913. Hij doet dit door veel historisch overgeleverd materiaal, zoals brieven en dagboeken van vele relevante kunstenaars en denkers, te ordenen in maandelijkse hoofdstukken. Toch is het geen geschiedenisboek. Middels kleine gebeurtenissen wil het de lezer de ogen openen over de 'ongelijktijdige' gelijktijdigheid van gebeurtenissen in 1913. Impliciet slaat de auteur daarmee ook een brug naar overeenkomsten met het huidige tijdperk. De roman is brisant, snel en flitsend geschreven en zal veel lezers aanspreken, zeker mensen die geïnteresseerd zijn in cultuurgeschiedenis. Een geweldig boek. Normale druk.