Boek
Nederlands

Begraafplaatsen in Europa

Lucien De Cock (auteur)

Begraafplaatsen in Europa

Titel
Begraafplaatsen in Europa
Auteur
Lucien De Cock
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2006
763 p. : ill.
ISBN
90-77942-01-7

Besprekingen

In dit tweede deel van de 'Geschiedenis van de dood' neemt Lucien de Cock net als in Rituelen en gewoonten in Europa de lezer mee op reis naar funeraire monumenten in zowat alle landen van het huidige geografische Europa (plus Turkije). Er is enige overlapping met het eerste deel, vooral in de hoofdstukken die handelen over de historische funeraire omwentelingen in de geschiedenis zoals die tot uiting kwamen gedurende de Franse verlichting en in de verordeningen van keizer Jozef II en Napoleon, hoewel de auteur steeds diverse elementen en illustraties weet aan te halen.

In dit meer dan 750 pagina's tellende boek worden begraafplaatsen en monumenten van maar liefst 49 Europese landen of regio's behandeld, telkens voorzien van kleurenfoto's die zowel de pracht als het bijzondere detail benadrukken. De begraafplaatsen van rijke lieden (pantheon en mausoleum), de begraafplaatsen van armen (massagraven en armenbegraafplaatsen), kindergraven, oorlogs- en militaire begraafplaa…Lees verder
Bijna twee kilo weegt deze uitgave, die een uitputtend overzicht bevat van de meest uiteenlopende soorten begraafplaatsen in heel Europa, van ver voor de christelijke jaartelling tot heden. Geen boek dus dat je in je koffer stopt, maar een dat je thuis bestudeert, als voorbereiding op een bezoek aan verre of nabije plaatsen waar ooit stoffelijke resten zijn, of nog steeds worden bijgezet. De opzet is systematisch, met hoofdstukken over begraafplaatsen van heiligen en geestelijken, van vorsten, voor de rijken, voor de armen, voor kinderen, voor door oorlogsgeweld omgekomen militairen etc. Voor degenen die zich verder in de materie wensen te verdiepen, is de meer dan vijftig pagina's tellende bibliografie van nut; de titels zijn per hoofdstuk gerubriceerd. Het boek is rijk geïllustreerd met vele kleine kleurenfoto's van (zeer) recente datum en een enkele afbeelding in zwart-wit. Het besluit met een register van plaatsnamen.