Boek
Nederlands

Een ijzersterke jeugd

Tomas Lieske (auteur)
+1
Een ijzersterke jeugd
×
Een ijzersterke jeugd Een ijzersterke jeugd

Een ijzersterke jeugd

Genre:
Vier fascistoi͏̈de partijleden in een Midden-Europees land proberen de verdwijning van een kind op te lossen.
Extra onderwerp
Landleven, platteland, Europa
Titel
Een ijzersterke jeugd
Auteur
Tomas Lieske
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
123 p.
ISBN
9789021435305

Besprekingen

Ik ben een aimabel mens. Anderen knopen graag gesprekken met mij aan: verzekeringscollega's van vroeger net zo goed als de kameraden van nu, de makkers van onze partij, de knoepers, zoals wij elkaar noemen." Met deze laconieke maar verdachte zelfanalyse begint dr. S zijn aantekeningen in Een ijzersterke jeugd, de nieuwe novelle van Thomas Lieske. Samen met drie partijcollega's is dr. S nl. afgezakt naar een onbestemd bergdorp om een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van een jongetje. Ze maken van de gelegenheid dankbaar gebruik om deze vrijstaat voorgoed van zijn (kinderwereld)privileges te verlossen. Alles wordt in kaart gebracht en geregistreerd om te kunnen controleren: "Net zoals de vrijblijvendheid van de jeugd inferieur is aan de ernst van de volwassen maatschappij, is de vrijgevochten, ongeordende, niet geregistreerde samenleving inferieur aan de in kaart gebrachte, volledig geregistreerde samenleving."
Ze nemen hun intrek in een villa en de 14-jarige Augustine wo…Lees verder
Deze nieuwe, krachtige, novelle van Tomas Lieske wordt in alternerende hoofdstukken verteld. Er zijn acht hoofdstukken 'Uit de aantekeningen van dr. S' ('Ik ben een aimabel mens', zo begint hij) en acht verhalen van het 14-jarige meisje Augustine. Vier megalomane partijleden (plaats en tijd blijven in het ongewisse) begeven zich naar een bergdorp in Midden-Europa. De machtszieke, fascistoïde partijgangers -registreren en administreren zijn hun tweede natuur- moeten klaarheid brengen in de zaak van de verdwijning van een kind. Zij vorderen een huis en trekken daar in. Het meisje Augustine, die als dienstmeisje aan de vier doctoren is toegevoegd, blijkt alles met deze verdwijning te maken te hebben. Een wrede kinderwereld stoot op een nog wredere volwassenenwereld. Er is een ongehoord broeierige geilheid in deze novelle; onder de kinderen, maar meer nog onder de volwassenen naar met name Augustine toe. Een verontrustende, modern-Kafkaëske vertelling. Andermaal toont Lieske (1943) een su…Lees verder

Over Tomas Lieske

Tomas Lieske, pseudoniem van Antonius Theodorus (Ton) van Drunen, (Den Haag, 8 juni 1943) is een Nederlands schrijver en dichter.

Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en theaterwetenschappen aan de Universiteit Leiden en was enige jaren docent aan het Haags Montessori Lyceum in Den Haag.

Lieskes literaire debuut vond pas op latere leeftijd plaats. Hij was al 38 toen zijn gedichten voor het eerst in de literaire tijdschriften Tirade en De Revisor verschenen. In die periode werd hij ook benaderd om voor Tirade een poëziekroniek te schrijven. Deze essays kwamen terecht in de bundel Een hoofd in de toendra. Lieske had toen al twee dichtbundels op zijn naam staan.

Met zijn prozadebuut Oorlogstuinen (1992) verdiende hij de Geertjan Lubberhuizenprijs. Zijn daarop volgende roman Nachtkwartier werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1996, maar het was de roman Franklin waarmee Lieske in 2001 de Li…Lees verder op Wikipedia