Dwarsligger
Nederlands

Moment van afscheid

Val McDermid (auteur), Frank Lefevere (vertaler)
Als een psychopatische moordenaar na tien jaar uit de gevangenis ontsnapt, wil hij zich wreken op degenen die hem arresteerden.
Titel
Moment van afscheid
Auteur
Val McDermid
Vertaler
Frank Lefevere
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The retribution
Uitgever
[Amsterdam]: Dwarsligger, 2017
703 p. ; 12 cm
ISBN
9789049806019 (paperback)

Besprekingen

De 25e roman van deze schrijfster en de achtste met klinisch psycholoog Tony Hill in de hoofdrol. De mede door zijn toedoen en dat van zijn los-vaste partner Carol Jordan veroordeelde seriemoordenaar Jacko Vance is uit de gevangenis ontsnapt en wil wraak nemen op iedereen die hij als schuldig aan zijn veroordeling beschouwt. Hij schuwt geen enkele vorm van geweld. Complicerende factor is dat er even tevoren drie prostituees vermoord zijn. De afdeling zware criminaliteit dreigt overbelast te raken. Uiteindelijk gaat het om een tweestrijd tussen Tony Hill en Jacko Vance, twee scherpe geesten, maar wie is het scherpst? De serie staat voor degelijk vakwerk: goed vertelde, goed opgebouwde en met sterke personages bevolkte romans. Daar doet dit deel niet voor onder. Toch bekruipt de lezer wel eens het gevoel: nee toch, niet weer een seriemoordenaar. Alle mogelijke gruwelijkheden en alle mogelijke ontledingen van hun zieke geesten kennen we nu wel. Voor wie dat gevoel (nog) niet heeft, is di…Lees verder

Over Val McDermid

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Val McDermid (4 juni 1955) is een Schots schrijfster van misdaadboeken. Ze is vooral bekend geworden met haar serie thrillers waarin Dr. Tony Hill de hoofdrol speelt.

McDermid is opgegroeid in het Schotse Kirkcaldy, waar ze de Kirkcaldy Highschool bezocht. Ze studeerde aan het St. Hilda's College aan de Universiteit van Oxford en ging na haar studie aan de slag als journaliste. Ook was ze korte tijd toneelschrijfster.

In 1987 behaalde ze haar eerste succes met de roman Report for Murder, de eerste in de reeks rond de lesbische journaliste Lindsay Gordon. Homoseksualiteit is een regelmatig terugkerend thema in haar boeken. Ze schreef ook een reeks rond de vrouwelijke privé-detective Kate Brannigan en een rond de profiler dr. Tony Hill, die de basis vormde voor de ITV-misdaadreeks Wire in the Blood.

Bibliografie

Suggesties